Tips: GoPro Dome
© fitzroyisland.com

Tips: GoPro Dome

Wat moet er zeker mee op vakantie deze zomer? Een GoPro Dome Port. Wat is een GoPro Dome Port? Dat is een kunstof bol die voor je GoPro Camera wordt geplaatst zodat je gelijktijdig boven en onderwater kan filmen en foto's maken. Hoe vet is dat als je lekker op zon, zee vakantie bent.

Je kent ze vast wel, die vette foto's met een deel boven water en een deel onderwater. Nee, dan moet je even hieronder kijken.

Maar hoe maak je nou zo'n foto zoals hierboven? Hier volgen wat tips voor het gebruik van je GoPro Dome.

Wat is een GoPro Dome?

Een GoPro Dome is een bijna half ronde bol over het algemeen gemaakt van acryl waar je je GoPro camera achter bevestigd. Dit zorgt voor een ruimte tussen de lens van de camera en het water waardoor je als het ware tegen het water aan kijkt en dus gelijktijdig een foto kan maken onder- en boven water. De Dome vergroot vaak ook het gezichtsveld met zo'n 30% dus hij kan ook tijdens het duiken handig zijn.

Er zijn verschillende merken Domes verkrijgbaar, de Knekt KSD6 is zo'n beetje de beste, maar ook de duurste. Een goedkooper en even goed kwalitatief alternatief is de Telesin 6" Dome.

Hoe gebruik je een GoPro Dome?

Het ligt een beetje aan welke Dome je hebt. Sommigen hebben een geintegreerd onderwaterhuis waar je alleen meer je GoPro hoefd in te doen, de ander moet je je eigen onderwaterhuis met de lens in de Dome Port schuiven. Een stevige o-ring verbinding zorgt er voor dat er geen water in je dome komt.

Monteer daarna de GoPro op een dive-tray of een girp/pole zoals bijvoorbeeld de GoPro 3-Way die je gemakkelijk ook wat langer kan maken.

Er zijn ook leveranciers die een grip meeleveren al dan niet met een "trekker" om de camera te activeren. Verder zit er vaak achterom in het midden een lijn zodat je de Dome goed horizontaal en parallel aan de waterlijn kunt houden.

Afhankelijk van wat je doet is het voor foto's vaak het verstandigste om de camera in burst mode te gebruiken helemaal als je actie wilt vastleggen zoals bijvoorbeel dje kind die het water in duikt.

Een grip met een "trekker" is wel handig maar de camera kan ook zonder "trekker" bediend worden.

Wat moet je weten over een GoPro Dome

Een dome is groot en best fragiel, let dus ook bij het duiken op dat je niet te dicht bij het koraal komt en pas op de randen van het zwembad. Een speciale dome beschermhoes is ook aan te raden als de dome niet wordt gebruikt. Tijdens het reizen kun je hem het beste in de originele doos menemen zodat hij niet beschadigd raakt in een koffer.
Bij de Knekt dome zit een hoes maar geef een paar tientjes meer uit voor de gevoerde hoes.

Zorg er voor dat er geen water in je dome komt. Sommige domes hebben een geintegreerde behuizing voor je GoPro camera maar de beeste schuif je over je eigen onderwaterhuis, of in geval van de HERO5 direct op de camera, en een o-ring zordt voor een waterdicht verbinding. Als je camera nog nat is en je de dome er af wilt halen dan kan er vocht in je dome komen wat tot condens kan leiden. Zorg er voor dat je je camera eerst droogt voor je de dome er af haalt.

Zorg er voor je je GoPro behuizing en de dome goed schoon zijn en zorg er voor dat er geen waterdruppels vormen op het deel wat boven water is. Je kan net als bij een duikbril even wat spuug gebruiken om de dome in te smeren en dan even door het water gaan en de druppels er af blazen. Niks is zo vervelend als waterdruppels die het beeld boven water verstoren.

Rain-X PlasticGebruik de speciale Rain-X Plastic op een kunstof dome, de normale kan het acryl aantasten. Heb je een glazen dome dan volstaat de normale Rain X om de druppels van je dome te houden, die kan ook voor je GoPro lens en je auto gebruikt kan worden.

Hoe schakel je tussen video, foto, burst, etc. Heb je geen HERO5 maar een ouder model dan zit de mode toets voorop de camera, deze kun je niet bereiken als de dome er op zit. Gebruik dan de GoPro Capture App of de waterdichte Smart Remote, die je met een polsband of tether kunt bevestigen. Ik adviseer het laatste zodat je je dome niet hoefd te verwijderen om te schakelen en toch in het water een andere stand kan kiezen.

Waarom is een dome geweldig?

Een dome geeft je foto's net even wat meer dan de standaard foto's. Op vakantie maak je unieke foto's bij een waterval of in een zwem park. Baby zwemmen? Neem je dome mee voor foto's van je baby die niemand heeft.

Aanbevolen Dome accessoires

Er vanuit gaande dat je al een GoPro camera en mounts hebt zijn de onderstaande accessoires nodig om te beginnen met je half-half onderwater avontuur.

 • Knekt KSD6 dome, een echte topper voor professioneel gebruik, begint wel bij $249,- dus aan de prijs.
 • Dome case/bescherming
 • Polsband, tenzij je zeker weet dat je hem niet los laat
 • Smart Remote

Geen budget voor een Knekt dome, bekijk dan eens de aanbieding hiernaast. Deze aanbieding bevat ook anti-fog inserts en misschien nog wel het belangrijkste, een bescherm tas voor de Dome. Een kras op je dome en je kan hem weggooien, dus een goede bescherming is geen overbodige luxe.

Tips voor het gebruik van een dome

 • Gebruik een grote dome, 6" (15cm) is de standaard maat, neem geen kleinere.
 • Zorg dat het een zonnige dag is als je de dome wilt gebruiken. Het water zal altijd donkerder zijn dus hoe meer licht er is hoe lichter het onderwater deel. Je zou het onderwater deel ook met een lamp kunnen oplichten.
 • Zorg dat de zon achter je staat. Als de dome de zon ziet kan dat voor ongewenste licht vlekken zorgen. Maar een paar test shots om te kijken of de hoek naar het licht goed is.
 • Kies helder water, als het water te troebel is zal je onderwater deel donker zijn en zul je weinig zien.
 • Houd het bovenwater deel vrij van druppel. Rain X en Aquapel kunnen het acryl aantasten, zorg dat je Rain-X Plastic op je kunstof dome. Je kan ook over de lens likken of er op spuggen. Een andere methode is om de lens met een aardappel in te smeren. Of gebruik speciale wax.
 • Bescherm je dome. Het is een aardige aanschaf, helemaal als je een Knekt koopt dus zorg voor een goede hoes en let op tijdens het gebruik.
  • Heb je zelf ervaring met het gebruik van een dome, laat dan hieronder een reactie achter.

Image GalleryFastCut: Straight to the action

GoPro Tips

In een omgeving met weinig licht is het verstandig om maximaal met 24 fps te filmen om een correcte belichting te krijgen. Vanaf de HERO5 Black kan je via Protune ook de sluitertijd vast zetten op bijv. 1/60 om ze de ISO laag te houden en ruis te verminderen.