Veel voorkomende fouten
© gohydrophobic.com

Veel voorkomende fouten

Het is iedereen wel overkomen. Je ziet wat gaafs, je wilt gaan filmen maar helaas, er is wat mis gegaan en nu mis je je speciale moment. Hieronder staan wat veel voorkomende fouten en de tips om die te voorkomen zodat het je niet nog eens snel gebeurt.

Camera niet aangezet voor het opnemen

Het is je vast wel overkomen, of iets soortgelijks. Je gaat een stuk fietsen, GoPro op je helm, je denkt dat hij aan staat en je drukt op de record knop. Eenmaal de berg af kom je er achter dat de camera niet aan stond. Helaas.

Zorg dat je camera aan staat! Je kan ook de One Button Mode optie inschakelen en gebruiken. Via het menu stel je in wat je standaard opname modus is en als je dan op de record toest drukt zal je camera aan gaan en beginnen met filmen. Met een HERO5 Black werkt de On Button Mode best goed omdat de camera ook snel opstart. Heb je een ouder model dan kan dit wat langer duren en kun je toch nog wat missen. Dan is het makkelijker en sneller om je camera aan te hebben.

Dus de camera staat aan, je gaat een stukje rijden, je ziet wat tofs en druk op je afstandsbediening op opnemen en je komt er achter dat de camera toch uit staat.

Zet de time-out hoger zodat de camera langer aan blijft voor hij stand-by gaat. Zet ook de geluidbevestigingen aan in je GoPro, zo hoor je als hij start met filmen of misschien wel belangrijker, als hij stopt met filmen of de camera uit gaat.

Camera in de verkeerde stand

Denk je het filmen te starten voor een mooie rit op je snowboard en dan kom je er beneden achter dat je alleen een foto hebt gemaakt boven aan de piste.

Controleer voor je wat gaat doen op welke stand je wilt staan.

Batterij vergeten te controleren

's Morgens snel je tas gepakt om een dagje op pad te gaan en eenmaal op je bestemming pak je je GoPro en kom je er achter dat de accu's leeg zijn, of erger nog, ze liggen nog op de oplader. Dit overkwam mij vandaag nog, in de haast om de deur uit te gaan, alle benodigde GoPro spullen meegepakt maar de accu's in de lader laten zitten.

Als je weet dat je de volgende dag je GoPro en specifieke accessoires nodig hebt, leg ze alvast klaar, doe de accu's in de lader en leg bovenop je spullen een briefje of iets dat je helpt herinneren je accu's mee te nemen. Als alles al klaar ligt is het makkelijk alles in één keer pakken, maar je vergeet ook snel nog iets wat niet op de stapel of in je opberg case zit zoals de accu's in de lader.

Vergeten de geheugenkaart te controleren

Je wilt gaan filmen maar dan kom je er achter dat er geen geheugenkaartje in je GoPro zit.

Zorg dat je meerdere kleinere kaartjes bij je hebt. Als je er dan een in je computer op je hotel kamer laat zitten dan heb je er altijd nog eentje bij je. Meerdere geheugenkaartjes heeft ook als voordeel dat mocht er een kaartje stuk gaan dan ben je niet heel veel data kwijt.

Verkeerde geheugenkaart

Bij het afspelen van video's merk je dat het beeld af en toe verspingt.

Dit voorkom je door minimaal een snelle U3/V30 microSD-kaart te kopen. Hier vind je een overzicht van geheugenkaarten die snel genoeg zijn. Als de geheugenkaart niet snelgenoeg is dan kan de de camera niet alle data snel genoeg wegschrijven en zullen er af er toe frames worden "gedropped" om te kunnen blijven filmen.
Zie onze geheugenkaart post voor meer details en het beste advies.

Filmen met een beslagen lens

Lekker in het water bezig of aan het skiën en dan zie je opeens niks meer, de lens is beslagen.

Koop een set Anti Fog Inserts, ze zijn goedkoop en besparen je een hoop elende. Je kan ook je camera eerst goed laten aclimatiseren zodat hij niet beslaat.

Druppels op je lens

Je wilt een mooie 50-50 boven-/onderwater foto maken en je ziet allemaal druppels op je dome. Of je bent lekker in een waterpark de glijbanen aan het filmen en je lens zit steeds vol met druppels. Waardeloos.

Er zijn verschillende mannieren om dit tegen te gaan. Je kan bijvoorbeeld net als veel duikers doen even met was spuug de lens schoonmaken en dit zal kortetijd voorkomen dat de druppels blijven zitten.
Een andere veelgebruikte optie is iets als Rain-X. Rain-X smeer je op je lens en dit creërt een dun vocht afstotend laagje. (Ideaal in de auto als onderweg je ruitenwissers stuk gaan.) Dit werkt erg goed, houd er alleen rekening mee dat de meeste domes van acryl/plastic zijn en dat je hiervoor dan Rain-X Plastic moet gebruiken.
Het nieuwste redmiddel zijn lensprotectors met een waterafstotende coating. Zie het als een screenprotector voor je lens. Xclear levert deze voor alle huidige GoPro modellen maar ook voor de oudere HERO4 en HERO3.

Camera kwijt geraakt

Camera mooi met een rollbar mount achter op je motor wast gemaakt en bij de volgende pitstop kom je er achter dat de mount is gebroken en je camera weg is.

Koop een set GoPro Camera Tethers. Ze zijn niet duur en zorgen dat je camera extra gezekerd is mocht de mount log komen of afbreken.

Valkuilen

Probeer de volgende situaties ook te vermijden.

Roadtrip

Je leest het wel vaker, “ik ga een roadtrip van 6 uur maken, hoe groot moet m'n kaartje zijn?” Bedenk even of je die hele 6 uur lekker met een zak chips gaat terugkijken. Nee! Het is alleen interesant als je onderweg een kettingbotsing tegen komt of een een of ander gevaar op de weg. Maar ga je anders serieus 6 uur naar asfalt en auto's kijken. Je kan natuurlijk uit die 6 uur materiaal stukjes knippen, dit kost je alleen heel veel tijd en ruimte.

Als je net een GoPro heb gekocht en je gaat een roadtrip maken, gebruik die tijd dan om met verschillende instellingen en Protune te spelen om de camera beter te leren kennen. Maak een time-lapse, neem foto's verander de resolutie en voeg het geheel samen tot een kort en bondige compilatie van de road trip.

Actie, actie, actie!

De andere kant van het verhaal is alleen de acties vastleggen. Dit is ook weer een no-go. Natuurlijk is het tof om alle gave tricks vast te leggen maar dit maakt het voor de kijker niet interesant.

Zorg ook voor een stukje achtergrond verhaal. Film ook het gereed maken, de ongeving en de gene met wie je op pad bent om zo een compleet verhaal te creëren.

http://www.divergenttravelers.com/gopro-mistakes-adventure-travel/


GoPro Tips

Ben je niet tevreden met de standaard instel mogelijkheden, gebruik dan Protune om volledige controle over de instellingen te krijgen.