Welke GoPro moet ik kopen?

Welke GoPro moet ik kopen?

Welke gopro is het beste? Er zijn zoveel modellen, welke GoPro moet ik kopen? Op deze vragen probeer ik in deze post opheldering te geven. Alles ligt aan de wensen en eisen en de toepassing waarvoor je hem wilt gebruiken.

UPDATE 25 september 2018: Post aangepast naar de huidige camera line-up.

GoPro heeft een line-up aan camera's en accessoires van beginnend tot professioneel gebruik. Welke camera je moet kopen hangt dus deels hier van af maar het betekend niet dat de HERO7 White voor beginners is en de HERO7 Black voor professioneel gebruik. Ook een beginner kan een HERO7 Black nodig hebben en een professional kan ook met een HERO7 White uit de voeten komen.

Hieronder stond een schema met de verschillende mogelijkheden van de camera's en de voor en nadelen. Door alle verschillende modellen werdt het een beetje groot en heb ik voor de tabel een aparte post gemaakt, "GoPro: Vergelijken".

In de tabel staat een heleboel technisch geneuzel, maar wat betekend dat nou voor mij als ik sta te spelen in de lokale feesttent, of als ik aan het mountainbiken ben?
Een hele boel. Wat je met je GoPro wilt gaan doen bepaalt voor een groot deel welke GoPro je het beste kan kopen. Ook wat je met de beelden wilt gaan doen bepaalt voor een deel wat het beste voor je is.


Resolutie

Op zich zou je prima uit de voeten kunnen met een HERO7 White, lekker goedkoop en dan houd je nog wat over voor accessoires. Maar niets is minder waar. Ook hier geld, goedkoop is duurkoop. Tenminste, als deze camera's niet aan de eisen kunnen voldoen die je nodig hebt. Je hebt net een Curved UHD OLED TV gekocht en je wilt dus in 4K filmen zodat je je TV optimaal kan benutten. Ja, dan vallen eigenlijk alle camera's af behalve de HERO4 Silver, HERO4 Black, HERO5 Session, HERO5 Black, HERO6 Black, HERO7 Silver of HERO7 Black.
Maar dat lijkt me duidelijk af te lezen in het schema van "GoPro: Vergelijken".

Meer informatie over resoluties is te vinden in deze post, GoPro: Instellingen.


Frame rate

Ok, 4K is niet nodig maar je wilt wel in snelle bewegingen (dans, band, indoor sport) vastleggen in slecht licht. In dit geval vallen de goedkope modellen ook meteen af. Deze zijn minder geschikt voor slecht licht en ook minder geschikt voor snelle bewegingen door de relatief lage frame rate. De HERO7 Black is beter geschikt voor slechte lichtomstandigheden en kan met een hogere framerate filmen zodat je scherper beeld hebt. Een langzame framerate kan vooral met weinig licht een schaduw of zweem achterlaten door een langere sluitertijd tussen de frames.

Meer informatie over framerate is te vinden in deze post, GoPro: Instellingen.


FOV, Field of View

Los van de beeld resolutie zijn er meer zaken waar je naar moet kijken. De eenvoudige instap camera's ondersteunen alleen ultra-wide field of vision. Wat er op neer komt dat die 170° zicht hebben. Soms wil je toch dichterbij komen. Je kunt dan wel inzoomen maar als je camera maar 1080p ondersteunt dan houd je geen Full HD film meer over. De camera's die ook medium en narrow onderstuenen kunnen zeg maar 2x of 3x "inzoomen". Kwalitatief beter dan achteraf zoomen en je behoud je resolutie. Ander voordeel is dat je een wat minder vertekend beelt krijgt. De HERO7 beschikt niet meer over narrow en medium, in plaats daar van kan je zoomen via het LCD scherm achterop, dir levert ongeveer het zelfde resultaat op.

Meer informatie over field of view is te vinden in deze post, GoPro: Instellingen.


VEGAS Pro

Accu

Des te groter de capaciteit, hoe langer je hem kan gebruiken. Heb je een LCD BacPac of GoPro met intern scherm dan zorgt het gebruik van het scherm wel voor een kortere tijd aangezien het scherm energy verbruikt. Hetzelfde geld voor Wi-Fi en Bluetooth. Heb je het niet nodig, zet het uit. Al met al zijn een paar extra accu's zeker aan te raden. Zelf heb ik in totaal 4 accu's, ik kan er 2 gebruiken in de tijd dat de andere 2 worden opgeladen. Zo kom ik eigenlijk nooit zonder te zitten.

De GoPro HERO7 Silver en HERO7 White hebben een ingebouwde accu. Dat kan meteen een groot nadeel zijn, is hij leeg dan moet je wachten tot hij weer opgeladen is. Als je de GoPro bijvoorbeeld bij je draagt met een Chesty dan zou je er voor kunnen kiezen om via een USB-kabel een power pack aan te sluiten om de camera vol te houden. De USB-poort moet natuurlijk wel vrij zijn. Je zal het klepje moeten verwijderen.

Let op, de camera is niet meer waterdicht.

Als ik lange tijd film om een time-lapse te maken dan gebruik ik een 12.000mAh power pack en dan kan ik ongeveer 6 uur lang filmen en/of foto's maken.


Stabilisatie

De GoPro HERO7 Black is uitgerust met een 6-assige HyperSmooth™ videostabilisatie. Dit houd in dat er in de camera beeldje voor beeldje over elkaar heen worden gezet en er een klein randje wordt afgeknipt maar dat het beeld tijdens het filmen een stuk rustiger is dan met de voorgaande modellen. Bij de HERO7 Black wordt ook de beweging geanalyseert en wordt al pro-actief het beeld verschoven zodat het mog soepeler loopt dan met de HERO6 Black. De stabilisatie werkt alleen tijdens het filmen en niet bij het maken van foto's. Verder verlies je ongeveer 10% van je beeld wat aan de zijkanten wordt afgeknipt.

Gimbal

GoPro Karma GripWil je echt professioneel gestabiliseerd beeld hebben of stabilisatie tijdens het fotograferen dan zul je toch een gimbal moeten kopen zoals bijvoorbeeld de GoPro Karma Grip. Deze gimbal wordt geleverd met een Harness voor de GoPro HERO5-HERO6-HERO7 Black maar er is ook een GoPro Karma Harness voor HERO4 beschikbaar.
De GoPro Karma Grip kost op dit moment € 349,- en een los Harness zo'n € 40,-

Er zijn verschillende merken en modellen gimbals beschikbaar, de meeste daarvan komen uit China maar zijn kwalitatief goed. Je hebt gimbals die mountable zijn of al op een grip zitten. Afhankelijk van je gebruik zul je voor een van de opties moeten kiezen. Wil je een gimbal op de GoPro Fetch van je hond bevestigen dan is de Feiyu Tech FY-WG Wearable Gimbal een mooi compact mountable model. Je hebt al een gimbal vanaf € 209,-.


Welke GoPro kopen?

Conclusie

Mijn advies is, koop de GoPro HERO7 Black, dit is verreweg de beste actioncam en de meest flexibele GoPro camera.

Voor de meeste zal het qua specificaties niet veel uitmaken en de doorsnee kijker zal het verschil in kwaliteit tussen de drie camera's niet zien. Het zijn alle drie uitstekende camera's. Al vind ik het persoonlijk wel irritant dat de Silver en de White geen native 1920x1080 ondersteunen maar in 1920x1440 (4:3) filmen en dan moet je dus altijd je videos terug croppen naar 16:9.

De HERO7 Black een verwisselbare accu die je los kan opladen en met een extra accu verder kan filmen. Met de Silver en de White zul je de camera eerst moeten opladen voor je weer verder kan filmen.
Afhankelijk van waar je die plaatst, zou je nog wel een powerbank aan kunnen sluiten om het filmen te verlengen. Houd er wel rekening mee dat de camera dan niet meer waterdicht is.

Verder missen de Silver en White nogal wat opties, zie voor alle details mijn GoPro HERO7 Vergelijken post.

Is de GoPro HERO7 Black toch een stapje te hoog qua budget, kijk dan eerder naar de GoPro HERO5 Black of de GoPro HERO (2018). Deze zitten op het prijs niveau van de HERO7 Silver en HERO7 White maar hebben daarintegen wel een verwisselbare accu en de zelfde of meer opties. De HERO5 Black is voor de zelfde prijs een stuk beter dan de HERO7 Silver.

Vergelijk hier de HERO7 met haar voorgangers

Succes met je aankoop.GoPro Tips

Voor de beste grip plak je de adhesive mounts op een schoon en glad oppervlak, bij voorkeur op kamertemperatuur.