Wat moet je weten voor je je eerste GoPro camera koopt?

Wat moet je weten voor je je eerste GoPro camera koopt?

Zoals met eigenlijk alles ben je er met een GoPro camera alleen nog niet. Wat zijn de verborgen kosten die je moet maken om je GoPro camera te gebruiken? Hier een overzicht van de minimaal nodige bijkomende kosten.

Over het algemeen is men bereid om 50% van de aanschafwaarde van een product te besteden aan accessoires voor dit product. Of dit nou een TV is, een spiegelreflex camera of een GoPro, je zult altijd extra zaken nodig hebben, of om het aan te sluiten of om het überhaupt te kunnen gebruiken. In sommige gevallen is het niet eens mogelijk om binnen die 50% te blijven of zijn de accessoires zelfs een stuk duurder dan het basis product.

Een extreem voorbeeld

Je wilt vliegtuigen spotten op schiphol (zo ben ik met fotografie begonnen.) Hiervoor heb je een camera nodig met veel zoom. Deze foto's wil je dan op airliners.net plaatsen maar die hebben hoge kwaliteitseisen dus een compact camera is niet voldoende, je wilt een DSLR.

De camera is in dit geval minder belangrijk, maar je wilt veel kunnen zoomen en wel wat kwaliteit. Het word de Canon EOS 80D met 18-135mm kit plus een 100-400mm. Zo heb je samen een bereik van 18-400mm en dan kan je op de meeste vliegvelden goed uit de voeten en op vakantie kan je er ook nog van alles mee doen.

Kosten overzicht

Dit is ongeveer de set waar ik mee begonnen ben. Toen een EOS 20D maar de prijzen zijn vergelijkbaar met wat ik toen heb betaald. Zoals je hier ziet loopt het al snel op, zeker als de accessoires zelf ook accessoires nodig hebben. De accessoires zijn hier 201% van de aanschafwaarde van het hoofd product!!!

Mijn eerste GoPro

Voor m'n eerste GoPro aankoop geld ongeveer het zelfde.

 • GoPro HERO3+ Black € 429.95
  (Geleverd inclusief 60m Dive Housing en Wi-Fi Remote)
  • SanDisk Extreme Plus 64GB microSD € 79,95
  • GoPro LCD BacPac€ 99,95
  • SP-Gadgets Remote Pole 39"€ 89,95
  • SP-Gadgets Large POV Case€ 59,95
  • GoPro Remote Mounting Kit € 29,95

  Subtotaal camera € 429,95
  Subtotaal accessoires € 359,75

  Totaal € 789,70

Ok, belasting teruggave en meteen knap aangepakt. Toch nog zo'n 83,7% aan accessoires. Zonder de Remote Mounting Kit was dit m'n best verkopende set in de winkel (zusje van de MediaMarkt). 80% van de mensen die voor een GoPro HERO3+ Silver van € 349,95 de winkel in kwam ging met deze set naar buiten. De upsell naar de Black was simpel. Daar zat een WiFi remote bij twv toen € 119,95 en die kreeg je nu voor € 80 en een betere camera. Ik had mijn set altijd bij me in de winkel en iedereen zag meteen hoe handig die LCD BacPac was (toen zat er nog geen scherm in de GoPro zelf.) Ook de Remote Pole waar de WiFi remote in kon vond men handig. MicroSD kaartje was een must en de POV case om het geheel bij mekaar te houden. Neem je de upsell mee als accessoire, men kwam immers om € 350 uit te geven, dan ligt het percentage weer boven de 100% namelijk 126%.

HERO3+ Black met WI-Fi Remote en 40m Protective Housing Bij de HERO3+ Black werd een 40M Protective Housing geleverd, aangezien die nieuw waren en er nog niet voldoende backdoors waren kreeg je bij de LCD BacPac een 60M Dive Housing er bij, goede deal. Sinds de HERO4 Black zit er een scherm in de GoPro camera zelf en dus een 40M Protective Housing, de 60M Dive Housing was nog los verkrijgbaar. De HERO5 Black was al waterdicht dus kreeg je er hier alleen een frame bij en hij was bij de introductie € 50,- duurder dan een HERO3+ Black maar € 20,- goedkoper dan de HERO4 Black. Over de HERO6 maar die te spreken, die koste bij de introductie het zelfde als de HERO10 Black namelijk, €579,99!!!

Wat kost een GoPro voor een starter?

Heel simpel voor € 379,98* kan je direct aan de slag met de HERO10 Black. Met de meegeleverde ronde plakker kan je hem op een helm bevestigen of in de hand gebruiken. Het SD kaartje wat er bij zit is goed voor een half uurtje filmen.

* Dit is inclusief een 1-jarig abbonement op GoPro Subscribe. Hiervoor krijg je dan € 200,- korting op de camera en betaal je € 49,99 voor het abbonement. Een (virtuele) creditcard is vereist om deze aankoop te doen. Deze aanbieding veranderd bijna wekelijks en schommelt tussen €379,98 en €429,98 en dus €150-€200 korting.

Verborgen kosten

Afhankelijk van waar je de GoPro voor wilt gebruiken heb je een aantal mounts nodig om de camera te bevestigen. In mijn top 5 accessoires post vind je een compleet overzicht van de beste accessoires om mee te beginnen, hier even de top 2,5.

De genoemde GoPro prijzen zijn de prijzen na de GoPro Subscribe korting.

Er zit nog wel een addertje onder het gras, deze komt onderaan de post naar voren.

 • GoPro Dual Battery Charger + Battery € 34,99
  Één batterij is net niks en een 2e batterij zonder lader ook. De batterijen moeten dan in de camera worden opgeladen en dan kan je die dus niet gebruiken. Met de Dual Battery Charger kan je twee batterijen tegelijk opladen, of je gebruikt er 1 om te filmen terwijl de andere aan het opladen is.
 • GoPro 3-Way: Grip - Arm - Tripod € 34,99
  Dit zijn eigenlijk drie accessoires in één. Met een grip film je veel prettiger uit de hand, vouw hem uit en je hebt een handige selfie-stick en in het handvat zit een mini statief. Dit is als ik een dat op pad ben toch een van mijn meest gebruikte accessoires.
 • SanDisk Extreme 64GB microSD € 15,59
  Deze reken ik voor de helft mee in de top lijst. De meegeleverde 32GB is leuk maar, met 64GB kan je een dagje op de piste een stuk meer filmen. Voor € 7,70 meer heb je een 128GB microSD geheugenkaart.

In totaal ben je dan nog € 85,57 kwijt voor de accessoires, 22,5% van het hoofdproduct.

Dan nog een waardevolle vermelding voor de RAM Mounts Tough-Claw met GoPro mount. Dit is de laatste maand (sinds hij in mijn bezit is) echt mijn go-to accessoire voor alles. In het verleden gebruikte ik de GoPro Jaws: Flex Clamp maar de RAM Mounts Tough-Claw GoPro set is een stuk steviger qua bevestiging en minder bewegelijk dus zorgt voor stabieler beeld. Hij is wat duurder dan de gemiddelde GoPro mount maar daar staat een hogere kwaliteit tegenover. Bij emounting.nl is hij het voordeligst, € 61,95.

De bovengenoemde accessoires zijn samen 38,8% van de camera waarde, dus ruim onder de 50%.

Lees mijn volledige review van de RAM Tough-Claw GoPro set.

Addertje onder het gras

Ok, het bovenstaande valt reuze mee. Voor € 450,- tot € 500,- kan je goed aan de slag met filmen. Maar ja, die films moeten ook bewerkt worden, hier zit dan ook het addertje onder het gras. De nieuwe GoPro HERO9 Black kan met 5K filmen, dit vergt veel rekenkracht van de telefoon, tablet of computer. Ook als je maar op 2.7K filmt maar dan met 120 beelden per seconden, dan krijg je ook zware video bestanden die niet alle apparaten kunnen afspelen. Op een moderne telefoon of tablet kan je nog redelijk wat doen met verschillende apps zoals GoPro Quik of Magix FastCut. Wil je met je computer of laptop aan de slag dan moet deze wel aan wat eisen voldoen. De computer CPU's die sinds 2017 op de markt zijn gekomen ondersteunen de HEVC H.265 codec die GoPro gebruikt voor de hogere resoluties en beelden per seconde. Heb je een 7e generatie i7 en een videokaart met eigen geheugen dan moet je al wat uit de voete kunnen komen al zal het wellicht wat minder soepel gaan en het renderen wat langer duren. Mocht je nu toch een nieuwe laptop willen gaan kopen dan moet je rekening houden met ongeveer € 1000,-. Ik heb hierover een uitgebreide post over gemaakt, van instap tot ultiem, de beste laptop voor GoPro videobewerking.

Dan is er nog een klein addertje. Foto's kosten veel ruimte, helemaal nu ze 20MP zijn, dan zijn de fotos ongeveer 9MB per stuk. En video, vooral 2.7K en groter, vraagt helemaal veel van je hardeschijf. Even een dagje fietsen op Texel leverde me al gauw 146GB aan data op. Waar laat je dat nu allemaal?

Ik denk dat ik thuis nu zo'n 25TB aan externe harddisks heb liggen. Ging het met mijn professionele fototoestel snel, met een GoPro gaat het veel sneller. Ik neem per jaar een externe hardeschijf, ik zet het jaartal er op en zo weet ik alles redelijk snel terug te vinden. De externe schijven worden ook steeds voordeliger dus ik koop steeds grotere. Toch houd ik 1 jaar op 1 schijf ook al is er over. De schijven die ik koop zijn tegenwoordig allemaal WD My Passport schijven. Ik begon met de My Book schijven maar ben dus overgestapt op de portable variant. Als ik een nieuwe externe hardeschijf koop dan koop ik de grootste die ik kan krijgen voor rond de € 100,-. Dat was vorig jaar 2TB en m'n meest recente is 4TB en voor beide exact het zelfde betaald.


GoPro Tips

Het is in het begin heel verleidelijk om allerlei accessoires te kopen die uiteindelijk niet gebruikt worden. Koop daarom als eerste een GoPro 3-Way 2.0, deze is heel divers inzetbaar en breid daarna uit met spullen die je echt mist.