Wintersport accessoires
© Lucas Favre

Wintersport accessoires

Je gaat op wintersport en neemt mee? Ja, wat eigenlijk. Je GoPro en extra accu's natuurlijk maar wat nog meer? Hier een overzicht van handige en must have wintersport accessoires.

In m'n algemene vakantie checklist zie je alle basis benodigdheden, deze post gaat wat dieper in op de wintersport accessoires.

Zoals in de inleiding al benoemnd, extra accu's, zeker met de kou kan je er niet genoeg hebben. Afhankelijk van hoe fanatiek bezig bent op een dag zijn 2 à 3 accu's toch echt het minimum.

Daarnaast is het handig om een powerbank mee te nemen om je accu's gedurende de dag op te laden en eventueel ook je telefoon als je tussendoor ook nog wat wilt verwerken en versturen.
Ugreen had een hele mooie, een 10.000mAh powerbank met ingebouwde GoPro accu lader. Helaas is deze eigenlijk overal uitverkocht. Mocht je toch een poging op internet willen wagen, zoek op 'ugreen 50240 gopro powerbank'.

Met 2 à 3 accu's is het handig als je ook de GoPro Dual Battery Charger hebt. Hier kan je 2 accu's tegelijk mee opladen terwijl de derde dan in de camera zit. Bij de Battery Charger zit ook een extra accu.

Houd je accu's warm. Stop je accu's niet in een buiten jaszak maar dicht bij het lichaam zodat ze warm blijven, bijvoorbeeld een broekzak onder de skibroek, of een binnenzak in de jas.

Afhankelijke van de accessoire kan het zijn dat je bij die accessoire nog een accessoire nodig hebt voor het beste resultaat. Neem bijvoorbeeld de Protective Housing, Super Suit of andere gesloten GoPro behuizing. De camera word tijdens het filmen warm en zorgt voor condens in de behuizing. Om dit tegen te gaan heb je weer Anti Fog Inserts nodig, deze nemen het vocht op zodat je lens niet beslaat. Dat zijn dus dingen om rekening mee te houden.


GoPro Chesty

Performance Chest Mount

Chesty, Performance Chest Mount De Chesty is erg leuk met skiïen en toont een mooi perspectief vanaf je borst. De nieuwe versie zit ook een stuk comfortabeler door de extra padding en de wat flexibelere bevestiging. Volg je kinderen de berg af zonder je handen te gebruiken. Met een Gooseneck zou je hem zelfs met snowboarden kunnen gebruiken. Maar thuis is hij leuk op de fiets, tijdens het sporten, van alles.

GoPro Chesty kopen?

gopro.com€ 39,99 bol.com€ 39,99

GoPro Head Strap + QuickClip

Head Strap + QuickClip Je hoofd is een hele goede stabilisator, heb je een oudere GoPro dan is dit zeker een goede optie. Heb je een HERO7 of HERO8 dan heb je mooi stabiel beeld en hoeft de camera er minder aan te doen wat de kwaliteit weer ten goede komt. De Head Strap kan zo over je muts, maar hij kan ook onder je muts. Op een kinderhelm zou hij ook nog mooi passen en als extra veiligheid heb je vaak achter op de helm een strap waar ook de ski-bril door heen kan, daar kan de Head Strap ook bij en mocht hij los schieten dan zit hij nog aan de helm vast.
Meer over verlies beveiliging volgt later.

GoPro Head Strap + QuickClip kopen?

gopro.com€ 29,99 bol.com€ 14,96

GoPro Helmet Front + Side Mount

Helmet Front + Side Mount De Head Strap is handig voor als je geen helm draagt, heb je wel een helm op met skiïen of boarden dan is dit een mooie asseccoire om jezelf of anderen te filmen. Je kan de camera voorop mounten en jezelf filmen, bovenop naar voren of aan de zijkant naar voren of achteren. Er zijn heel veel mogelijkheden.
Plak een paar Quick Release stickers op je helm en je kan onderweg steeds van positie wisselen.

GoPro Helmet Front + Side Mount kopen?

gopro.com€ 39,99 bol.com€ 32,99

GoPro Handlebar / Seatpost / Pole Mount

Handlebar / Seatpost / Pole Mount GoPro heeft twee versies van deze mount een normale en een Pro versie. Het verschil zit hem in de verbinding. De normale versie heeft een duimschroef om hem vast te maken en de camera bevestig je met een Quick Release Buckle of Ball Joint Buckle. De Pro versie zet je vast met de inbegrepen imbus sleutel en de camera kan op de mount al 360° draaien waardoor deze een stukje lichter is en een kleiner profiel heeft. Ook kan de gewone versie op een groter bereik van van diktes worden bevestigd, 9mm-35mm en de Pro 22.2mm-35mm.

De Pole mount is een van de eerste wintersport mounts van GoPro en was o.a. bedoeld om op de ski-stok te bevestigen en zo selfie shots te maken, selfie sticks/poles waren er toen nog niet.

Los van de wintersport zijn deze 2 mounts op tal van dingen te gebruiken. Fiets, tak in een boom, bezemsteel, verzin het maar.

Pro Handlebar / Seatpost / Pole Mount

GoPro Handlebar / Seatpost / Pole Mount kopen?

gopro.com€ 39,99 bol.com€ 34,99

GoPro Pro Handlebar / Seatpost / Pole Mount kopen?

gopro.com€ 44,99 bol.com€ 63,00

GoPro 3-Way

Grip | Arm | Tripod

3-Way, Grip | Arm | Tripod De 3-Way zou iedereen moeten hebben. Deze veelzijdige mount is altijd handig. Ingeklapt is het een korte pole welke 3x zo lang kan worden door de delen open te klappen. Je kan hem ook een beetje rond laten zodat de 3-Way niet in beeld is.

In het handvat zit tevens een ministatief die weer onder de 3-Way geschoefd kan worden of waar je direct je GoPro op kan zetten. Altijd handig voor een timelapse of multi frame foto.


GoPro El Grande

El Grande De GoPro El Grande is een ideale verlengstok voor uw GoPro camera. Met de El Grande heb je nog meer mogelijkheden om te filmen, film bijvoorbeeld hoog in de lucht of juist laag bij de grond. De El Grande heeft bovendien een twist-lock systeem, waardoor deze gemakkelijk kan worden uitgeschoven tot wel 97cm! De minimale lengte van de stick is 38cm. Hierdoor is de ingeschoven stick erg compact en eenvoudig mee te nemen. Bovendien zit er op de El Grande een kogelgewricht, waardoor de GoPro camera 360 graden gedraaid kan worden. De stick is gemaakt van duurzame materialen en is waterbestendig.

Een groot voordeel van de El Grande ten opzichte van de 3-Way is dat de El Grande met de Quick Release werkt zoals op de meeste andere accessoires op deze pagina. Zo verplaats je je camera gemakkelijk van de ena naar de ander mount zonder met je koude vingers proberen die duimschroeven los te draaien.

GoPro El Grande kopen?

gopro.com€ 59,99

GoPro Bite Mount + Floaty

Bite Mount + Floaty In eerste instantie zou je niet verwachten dat dit ook voor het wintersporten is. Maar deze mount kan je voor alles gebruiken, het geeft een mooi POV beeld vanaf bijna je eigen oogpunt. Ik gebruik hem om handsfree de kids te filmen als ik met ze aan het spelen of stoeien ben. Net als de helm/hoofd mounts geeft deze mount een mooi stabiel beeld, bijkomend voordeel is dat de grote oranje floaty goed op valt in de sneeuw mocht hij vallen. Hier komen we hieronder nog op terug.

GoPro Bite Mount + Floaty kopen?

gopro.com€ 39,99 bol.com€ 38,38

GoPro Seeker

Seeker De GoPro Seeker 2.0 rugtas is een waterbestendige rugtas die geschikt is voor elk avontuur met je GoPro action cam. De tas beschikt over verschillende bevestigingen voor je GoPro, 18 liter aan ruimte en gevoerde vakken waarin u tot wel 5 GoPro's kunt opbergen. Door middel van de borst- en shoudermounts kan je eenvoudig je camera bevestigen voor het maken van onvergetelijke video's. Daarnaast vind je in deze GoPro rugzak een extra vak voor een 2l waterzak met een bevestigingspunt voor de drinkslang op de schouderband. In plaats van een waterzak (camelbag) kan hier ook een 15" laptop in worden meegenomen.

Geen 5 GoPro camera's mee, dan kan je in het gevoerde vak ook wat accessoires kwijt zoals laders en geheugenkaartjes. De tas is lekker licht en makkelijk mee te nemen als je een dag de piste op gaat.

Op de linker schouderband zit een mount zodat je een first-person view op de actie hebt. Ook kan je de meegeleverde borstmount bevestigen voor een nog realistiser firts-person kijkhoek. De GoPro Seeker is een mooi platform die verschillende accessoires kan integreren, zo kun je aan de zijkant een GoPro 3-Way of GoPro El Grande monteren voor een over de schouder shot.


PolarPro Shutter Collection

PolarPro Shutter Collection Voor een mooi filmisch effect in je films is een ND-filter een must-have voor elke GoPro grbruiker. Tijdens de wintersport is het toch vaak zonnig en helder. Dit kan er voor zorgen dat je beeld overbelicht raakt, helemaal als je de 180° regel aan wilt houden. PolarPro heeft voor de nieuwe HERO8 Black ook een nieuwe Shutter Collection ND filter kit ontworpen welke nog gemakkelijker in gebruik is.

Meer informatie over deze filters lees je in de PolarPro Shutter Collection post. Ondershat het niet.

PolarPro Shutter Collection kopen?

gopro.com€ 79,99 CameraNU€ 79,00

Verliesbeveiliging

Alle hieronder genomende accessoires zullen onderaan opgesomd worden.

Sleeve + Lanyard Hoe vast alles lijkt te zitten, toch is het mogelijk om je camera onderweg te verliezen. De mount kan breken, de Head Strap kan af vallen, selfie stick laten vallen, verzin het maar. Voor wat je kan verzinnen kan je je voorbereiden. Maak een polsbandje vast aan je pole en doe die om je pols, risico weer verlaagd. Maar er is meer mogelijk.

Zoals hierboven al benoemd is de Floaty erg handig om je camera terug te vinden in de sneeuw. Behalve de floaty kan je ook een felle kleur Sleeve + Lanyard kopen zodat de camera op valt. De lanyard kan je dan ook meteen gebruiken om de camera extra te zekeren. Maak de lanyard vast aan je ski-jas, mocht de helm mount afbreken dan blijft de camera nog aan je jas hangen.

Ook zijn er tethers beschikbaar die je naast de Quick Release sticker plakt en via het touwtje de camera daar aan vast maakt.


Image Gallery


GoPro Tips

Slowmotion is natuurlijk een heel fraai effect maar, houd er rekening mee dat een hoge frame rate (fps) veel meer licht vereist dan op normale snelheid (24/25 fps) filmen.

Het is in het begin heel verleidelijk om allerlei accessoires te kopen die uiteindelijk niet gebruikt worden. Koop daarom als eerste een GoPro 3-Way, deze is heel divers inzetbaar en breid daarna uit met spullen die je echt mist.

In een omgeving met weinig licht is het verstandig om maximaal met 24 fps te filmen om een correcte belichting te krijgen. Vanaf de HERO5 Black kan je via Protune ook de sluitertijd vast zetten op bijv. 1/60 om ze de ISO laag te houden en ruis te verminderen.