GoPro vakantie checklist

GoPro vakantie checklist

De vakantie periode komt er weer aan en dan kan je GoPro natuurlijk niet thuis blijven. Tijdens het pakken moet je al aan veel dingen denken dus een checklist is hiervoor erg handig. In deze post vind je een GoPro vakantie checklist zodat je geen dingen vergeet te doen en mee te nemen.

Camera & basisbenodigdheden

Dit zijn de basis benodigdheden die je echt niet kunt missen op vakantie.

Het is een no-brainer, zonder je camera's, accu's, SD-kaartjes en laders kom je niet ver. Heb je verschillende modellen camera's met verschillende accu's vergeet dan niet voor beide type accu's een lader mee te nemen. Waarom een Dual Charger, hij kan toch in de camera opgeladen worden? Zie mij GoPro Dual Charger post.

Zorg dat je camera voorzien is van je contact informatie. Dit kan bijv. door een tekst-bestandje op het microSD-kaartje te plaatsen met de gegevens. Lees de "GoPro kwijt, wat nu"-post voor handige tips om je camera na verlies terug te krijgen, of althans, de kans hierop te vergroten.


Bescherming & onderhoud

Iets om je spullen in op te bergen. Kan klein, kan groot. Het is in iedergeval handig als je alles bij elkaar hebt.

Een case is heel persoonlijk, zelf zou ik nu voor de SP POV Elite Case Large gaan, ik heb nu het simpele model maar in de Elite kun je ook een pole kwijt, erg handig. Daarnaast is een lenspen wel een must om je lens en filters schoon en vingerafdruk vrij te houden. Met het zachte borsteltje veeg je stof weg en met het carbon wissertje poets je vingerafdrukken zo weg.

Basis accessoires

Dit zijn de accessoires die iedere GoPro gebruiker zou moeten hebben. De uitgebreide versie staat in m'n Top 5 GoPro accessoires post.

Welke GoPro accessoires heb je nodig tijdens jou reis?

Als je een leuke compilatie wilt maken van jou vakantie, dan is het belangrijk dat je de juiste hulpmiddelen bij je hebt. Wij hebben een aantal lijstjes samengesteld op basis van activiteit, waarvan wij vinden dat die niet in jou koffer zou mogen ontbreken.

Wintersport

Naast de 3-Way of El Grande uit de basis accessoires hierboven zijn de volgende accessoires zeker aan te raden voor mee op wintersport.

Je kan het met de wintersport helemaal los gaan met de accessoires. Het is net wat je wilt filmen en wat je doet op wintersport. Is het alleen een beetje in de apré ski-hut bieren is dan heb je aan een 3-way voldoende. Ga je ook de piste op dan ligt het er aan wat je doet en wilt vastleggen.

In mijn wintersport accessoires post ga ik hier wat dieper op in en heb ik een compleet wintersport accessoires overzicht.


Zon, zee, strand of tropen

Naast de onderwaterbehuizing uit de basisbenodigdheden zijn de volgende accessoires zeker aan te raden voor een warme vochtige vakantie.

 • Anti-Fog inserts; zorgen er voor dat de lens niet beslaat als de camera in de behuizing zit.
 • GoPro The Handler / GoPole EVO; deze poles blijven drijven. The Handler is kort en de EVO is uitschuifbaar.
 • Dome Port, zee of zwembad, een dome om half onder water en half boven water beeld vast te leggen kan je eigenlijk niet missen.
 • GoPro Bite mount + Floaty / GoPro Floaty; de Bite mount is leuk in het water en een must bij het surfen, door de Floaty blijft de camera en behuizing drijven en de oranje kleur zorgt dat hij opvalt. Bij de set zit ook een board mount om je camera op je surfplank te bevestigen.

Mis je nog wat accessoires?

Deze accessoire kit bevat o.a. een case, bobber, floaty, drijvende polsband, board mount en safety tether.


Citytrip, backpacken, wandelvakantie

Naast de Jaws: Flex clamp, 3-Way of El Grande en de Smart Remote van de basis asseccoires zijn de volgende accessoires erg nuttig bij een citytrip of als je gaat backpacken.

 • Statief / mini-statief, zo kan je gemakkelijk een selfie maken voor een monumentaal pand of mooie waterval. Een GorillaPod bied ook de mogelijk om de camera aan iets te bevestige.
 • TurnsPro - Time lapse Camera Mount, combineer deze programeerbare timer met je statief of andere mount en maak een mooie motion time-lapse.
 • GoPro Headstrap, handig tijdens het wandelen en het houd je hande vrij.
 • Wiral is een voordelige cablecam oplossing. Hieronder meer informatie.

Een mooie combinatie is de GoPro Seeker rugtas met de GoPro El Grande er op gemonteerd, zo kan je mooi over je schouder filmen tijdens het wandelen. Wil je extra stabiel beeld dan is de GoPro Karma Grip een uitkomst, deze laat zich makkelijk bevestigen op de El Grande en in combinatie met de GoPro Karma Grip Extension Cable is deze ook makkelijk te bedienen.


Fiets-/motorvakantie, roadtrip

Bevestig je de camera op je voertuig vergeet dan niet de camera tethers om je GoPro veilig extra vast te maken. Op de fiets of motor kan de Karma Grip in combinatie met de Karma Grip Extension Cable uitkomst bieden om het beeld stabiel te houden.

Stabilisatie update
Met de HERO8 Black introduceerde GoPro "Horizon Level", deze functie zat in de Quik app en zorgde er voor dat je video achteraf in de app extra werdt gestabiliseerd om de horizon recht te houden. De HERO9 Black doet dit al tot een bepaalde helling al in de camera Gelukkig heeeft de HERO9 Black ook weer een verwisselbare front lens en hierbij introduceerde GoPro de MAX Lens Mod. Hiermee kan je de camera 360° draaien en blijft de horizon toch recht! Als je lekker met je knietje over de grond gaat met je motor dan is dit echt een must om je video's naar een hoger niveau te tillen.

Lees m'n uitgebreide "Op de motor, fiets of auto"-post voor veel meer tips, tricks en accessoire opties.

Stabilisatie

Als je je GoPro op een voertuig monteert dan heb je vaak last van vibraties en op een motor wordt je vaak wat misselijk van de beelden in een bochtig deel. De HERO6 heeft al heel goede 6-assige stabilisatie maar hij zal de rotatie er niet uithalen. Dit kan je oplossen met een relatief goedkope 1-assige gimbal zoals de WenPod X1 die zo'n €80,- kost. Hiermee blijft de horizon stabiel en zie je mooi de kantelingen van de motor, een must op een bochtige weg zoals bijvoorbeeld de Schotse kust.

De WenPod X1 is ontwikkeld door Dareware Labs uit Engeland. Helaas bestaat deze start-up niet meer. Via AliExpress was deze te koop maar, daar zijn de voorraden ook op. Ik ben nog op zoek naar een alternatief. Een optie is een gimbal je je kan mounten, maar als die 3-assig is dan zijn ze vaak wat duurder.


Extra accessoires

 • Safety tethers, als je je GoPro ergens aan bevestigd, bijvoorbeeld een auto, scooter, surfplank, jetski, snowboard, ski, helm, dan zijn de safety tethers een must zodat je je camera niet kwijt raakt.
 • GoPro Large Tube Mount

Geavanceerde accessoires

Cable cam

 

Wiral haalde op Kickstarter binnen 4 dagen 1000% van de target binnen. De ruim 4.100 backers bezorgde Wiral ruim $1.000.000 aan fondsen om het product te produceren. Een tweede "investerings" ronde bij Indiegogo haalde nog eens bijna $1.400.000 bij ruim 1.000 backers.

Deze voordelige, compacte en makkelijk te gebruiken cable cam heeft eindeloos veel modelijkheden.

Span de kabel tussen twee punten, trek de lijn strak, plaats Wiral en filmen maar. Geschikt voor camera's tot 1,5Kg. Met je GoPro in je gimbal aan Wiral maak je super stabiel beeld.

Gimbal

 • GoPro Karma Grip gimbal. Er zijn veel verschillende gimbals op de markt geschikt voor een GoPro. Toch blijft volgens de meeste kenners de Karma de beste in waar hij voor is gemaakt namelijk, het beeld stabiliseren. Andere gimbals hebben vaak meer opties en mogelijkheden maar zijn specifiek gemaakt voor een GoPro. Deze moeten (soms handmatig) gecalibreerd worden en stabiliseren het beeld niet zo goed als de Karma.

De laatste voorbereidingen voor jou trip

Nu je de juiste accessoires en benodigdheden voor jou trip in je koffer of backpack hebt gestopt ben je bij klaar om op reis te gaan. Toch zijn er een aantal dingen die je nog moet doen voor dat je het vliegtuig instapt. Volg deze handige ToDo lijst en je zult volledig voorbereid op reis kunnen!

 • Batterijen opladen
 • Micro SD kaart leegmaken
 • Lens schoonmaken
 • Batterijen nummeren
 • Inlezen over hoe je het beste jouw vakantie kan filmen
 • Fog doekjes toevoegen

Het nummeren van de batterijen kan handig zijn, zo weet je tijdens je trip dat je niet per ongeluk een lege batterij in je GoPro stopt. Begin met batterij nummer 1, en is die leeg dan naar 2, enz. 3 batterijen is een beetje het magische aantal. Er zit er één in je camera en twee in de Dual Charger, aangesloten op een PowerBank.GoPro Tips

Voor de beste grip plak je de adhesive mounts op een schoon en glad oppervlak, bij voorkeur op kamertemperatuur.