De beste HERO5 - HERO7 foto instellingen

De beste HERO5 - HERO7 foto instellingen

Naast het filmen kun je natuurlijk ook fotograferen met de GoPro camera's, dit maakt hem zeer geschikt voor actieve vakanties en backpackers. Als je een foto maakt en deze zonder verder te bewerken gaat delen dan zijn de standaard foto's best ok, ga je de foto nog bewerken met bijvoorbeeld Snapseed dan is het aan te raden om de onderstaande instellingen aan te passen.

De tips hieronder zijn gericht op de GoPro HERO5 Black maar kunnen ook op de andere camera's gebruikt worden mits de opties beschikbaar zijn.

Basis intellingen

Zet de camera op de foto stand en zorg dat de resolutie op 12 megapixel staat. Zet de beeldhoek op Wide, dit levert de beste kwaliteit op aangezien de sensor en lens hierop gemaakt zijn.

Protune

Als Protune uit staat dan doet de camera alles vol automatisch en heb je weinig controle over het resultaat. Zet Protune altijd aan, ook al pas je geen instellingen aan dan is de kwaliteit is al beter.

Op de HERO5 Session en HERO Session / HERO4 Session zijn de Protune instellingen alleen via de GoPro App in te stellen.

Color
Standaard staat de camera ingesteld op GoPro color, deze instelling heeft meer contrast en kleurverzadiging en is goed voor de gemiddelde gebruiker of als je je foto direct uit de camera wilt delen.
Wil je meer kwaliteit en controle over het eindresultaat en ga je de foto nog bewerken in bijvoorbeeld Snapseed dan is het aan te raden om color op Flat te zetten. Deze instelling heeft meer kleur informatie waardoor je achteraf een betere kleur correctie kunt toepassen. Ga je in Snapseed bijvoorbeeld nog wat met het HDR filter doen om de hooglichten en donkere schaduw meer naar elkaar te krijgen dan is het zeker aan te raden om de color op Flat te zetten zodat je meer kleur informatie hebt om mee te werken.

Witbalans (WB)
Deze staat standaard op Auto en is voor snel gebruik best goed. Wil je toch meer controle over de kleur hebben als je de foto achteraf bewerkt dan is het aan te raden om dit op Native in te stellen. De Native optie levert een minimaal verwerkt gegevensbestand op rechtstreeks van de beeldsensor, waardoor er meer precieze aanpassingen kunnen worden gemaakt in de postproductie. Fotos gemaakt met deze optie profiteren optimaal van de mogelijkheden van de beeldsensor.

Scherpte
Deze staat standaard op High, aan te raden is om deze op Low te zetten zodat je hier achteraf controle over hebt, ook dit kan heel gemakkelijk op de telefoon met Snapseed.

ISO
Zet de maximale ISO terug naar ISO 800. Als het donker is en je zou op ISO 1600 een foto maken dan zit daar heel veel ruit in, het is makkelijker om de foto wat onderbelicht te hebben met minder ruis en deze achteraf wat op te lichten.
De minimale ISO is ook aan te passen. Ben je binnen bezig dan wil je deze wellicht op ISO 400 hebben staan maar buiten in de zon is ISO 100 voldoende anders krijg je een overbelicht beeld.

WDR

Dit zou voor een soort HDR-effect moeten zorgen door de donkere delen op te lichten en lichte delen wat terug te brengen bij tegenlicht opnamens. Het is beter om een andere hoek te kiezen of iets onderbelicht te filmen en het donkere deel in de nabewerking op te lichten. Ik heb WDR dan ook standaard uit staan. Ga je de foto direct delen zonder nabewerking dan kan de WDR-stand best handig zijn. (HERO5)

HDR

Hide Dynamic Range

Net als WDR worden de donkere delen lichter gemaakt en de lichte delen wat donkerder. Door een beter dynamisch bereik van de beeldsensor is er meer beeldinformatie beschikbaar om dit te kunnen bewerkstelligen. (HERO6)

RAW-format

Dit zet ik altijd aan. Deze instelling zorgt er voor dat er naast een gecomprimeerd JPG-bestand ook een GPR-bestand met de ruwe beeld informatie hebt, zoals dat ook met veel DSLR cameras kan. Met dit ruwe bestand kan je achteraf op je computer of met een RAW bewerkings app op je telefoon of tablet de foto kwalitatief veel mooier aanpassen. Fotografeer je al met een DSRL op RAW dan is dit niks nieuws en gebruik je waarschijnlijk al Adobe Lightroom welke prima met de GPR-bestanden om kan gaan.

Verder geld voor de HERO5 geld hetzelfde als elke camera, als je hem voor het eerst aan zet stel dan meteen de datum en tijd goed in, dit kan rechtstreeks op de camera of heel makkelijk vanuit de GoPro app op de telefoon of tablet. Controleer dit ook voor je op pad gaat met je camera. Verder is het belangrijk om het SD-kaartje altijd in de camera te formateren zodat je zeker bent dat hij volgens het juiste bestandssysteem wordt geformateerd.

Dit waren mijn GoPro HERO5 Black foto instellingen. Ik hoop dat je wat aan de uitleg hebt en het bij je volgende fotos kan toepassen.GoPro Tips

Slowmotion is natuurlijk een heel fraai effect maar, houd er rekening mee dat een hoge frame rate (fps) veel meer licht vereist dan op normale snelheid (24/25 fps) filmen.